Vegan beslenme nasıl popüler hale geldi? Veganizm nedir?

  • 9 yıl ago
  • 3986 Views
  • 0 0
Vegan beslenme nasıl popüler hale geldi? Veganizm nedir?

Son zamanlarda hızla yayılan vegan beslenme tercihleri hakkında pek çok bilgi var, gerçekten veganlığın ne olduğu ve nasıl beslenme tercihlerinden oluştuğu hakkında ise çok az bilgiye ulaşabiliyoruz. Vegan olarak gerçekten besleyici ve dengeli bir beslenme düzeni oluşturmak mümkün mü? Vejeteryanlıkla arasında ne gibi farklar var? gibi soruların yanıtlarını da bizler inceleyip öğrenmeye çalıştık.

Veganlık Nedir? Veganizm Nedir?

Veganlık beslenme alışkanlığı olarak vejeteryanlığın bir üst aşaması ya da vejeteryan beslenmenin daha sıkı kurallara dayanan hali olarak kabul edilebilir. Veganlar et ve et ürünlerine ek olarak hayvansal hiçbir gıdayı yemezler. Veganlık aynı zamanda bir yaşam biçimi olarak da adlandırılabilir çünkü veganlar hayvansal üretimle sağlanan yün, deri gibi ürünleri de günlük yaşamlarından uzak tutmuşlardır. Ayrıca hayvanlar üzerinde test yapan kozmetik firmalarının ürünlerinden de uzak dururlar.

Veganlar nasıl beslenir?

Veganlar hayvansal kaynaklı hiçbir gıdayı yemez demiştik. Bu da peynir, yumurta, süt içeren her gıda ve tabiki et ürünlerini beslenme denkleminin dışında bırakıyor. Veganlar tüm baklagil gruplarını tüketir. Tüm yeşil bitkiler, tahıllar, işlenmemiş tüm kuruyemişler, meyve ve sebzeler veganların besin sistemini oluşturur ve gerekli vitaminler, proteinler bu gıdalardan sağlanmaya çalışılır. Fakat çoğu zaman bu gıdalar vücudumuz için yeterli B12 ve D vitaminini sağlamaz. Bu yüzden bu vitaminler dışarıdan takviye olarak alınmalıdır.

Veganlarla ilgili doğru bilinen yanlışlar

Veganlar hayvansal besinler tüketmiyorlar dediğimizde, çoğu insanın gözünün önüne yalnızca bitkilerle beslenmeyi gerektiren bir düzen geliyor. Bu da veganlıkla ilgili doğru bilinen yanlışlardan biri. Veganlar bitkisel olarak üretilmiş ve gerçeğiyle aynı tatta hamburgerler, dondurmalar yiyebiliyorlar. Pek çok firma da bu konudaki besin yelpazesini genişletiyor.
Vegan beslenmenin vücudumuzu güçsüz bırakacağı çünkü bitkisel olduğu için tek yönlü bir beslenme düzenimiz olduğu düşünülür. Oysa veganlar et ve balıktan alacakları proteini çeşitli tahıllar ve koyu renkli yeşil bitkilerden alırlar. Ayrıca zenginleştirilmiş bitkisel sütler de enerji sağlar. Fakat yine de veganlar dışarıdan ek olarak takviye alırlar.
Veganlığın vücudumuzu çok sağlıklı hale getirdiği de çeşitli açılardan tartışılabilir bir yanlıştır. Vegan beslenme birçok uzmana göre sağlıklıdır, yine de bazı vitamin ve proteinlerden vücudun mahrum kalması sebebiyle sağlıklı olmayan sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu yüzden vegan beslenmeyi seçen insanlar ara sıra doktora gidip, kan testi yaptırmalı ve vücudun besin değerlerini ölçtürmelidir.

Veganlığı genel hatlarıyla incelediğimizde zor fakat anlaşılabilir ve uygulanabilir bir beslenme düzeni olduğunu görüyoruz. Beslenme düzenleri kişisel tercihlerle oluşturulsa da, oluşturulan düzeni bir beslenme uzmanına danışmakta ve gerekli kontrolleri yaptırmakta yarar var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir