Bebek Beslenmesi

  • 14 yıl ago
  • 3222 Views
  • 0 0

Yeni doğan bebeğin beslenmesinde bilhassa ilk 3 ay çok ama çok önemlidir. Bu süreçte, anne de sağlığına ve beslenmesine özen göstermeli, bünyesine kazandırdığı …

Bebek sahibi olmak, bir anlamda dünyaya yeni gelen bir bireyin hayata en güzel şekilde başlamasına yardımcı olmak demektir. Bireyin temelini oluşturan biyolojik yapı da, yapabileceği en iyi başlangıcı yapmalıdır.

Yeni doğan bebeğin beslenmesinde bilhassa ilk 3 ay çok ama çok önemlidir. Bu süreçte, anne de sağlığına ve beslenmesine özen göstermeli, bünyesine kazandırdığı her şeyin bebeğine de yansıyacağının farkında olmalıdır.

Bebeklerin ne kadar nadir yapıda olduklarını söylemek her ne kadar anlamsız olsa da, bu konu ciddi manada vurgulanması gereken bir durum. Zira, “acaba sorun olur mu” gibi yaklaşımlar bir hayli fazla ve bu yaklaşım beraberinde birçok risk getirir.

Bebeğe verilecek yiyeceklere ayrıca tuz ya da şeker eklenmesi sakıncalıdır. Hedef kitlesi yetişkinler olan ürünler kesinlikle bebekten uzak tutulmalıdır. Bebeğin yiyeceği besinlerde yağ kullanılması gerekiyorsa, bu yağlar mutlaka sıvı yağ özelliği taşımalıdır.

Süt, bebek sahiplerinin neredeyse her gün karşılaşacağı bir konu. Bebeklere 1 yaşına kadar inek sütü verilmemelidir. Bu dönemde, 6 ayına kadar anne sütü ana gıda olacaktır. 6. ayın ardından çeşitli takviyeler sunulmalıdır.

Bisküvi oldukça sevimli ve masum görünebilir ancak içeriğindeki şeker bebeğin beslenmesine zarar verebilir. Buna bağlı olarak, nişasta, pirinç unu gibi bebeklere sıkça verilen gıdalar ise besin değeri açısından zayıftır. Bunların yerine tahıllara yönelmek doğru olacaktır.

6. aydan itibaren, bebeğe demir içeriği zengin gıdalar verilmelidir. Yumurta sarısı ve yeşil sebzeler bu açıdan öne çıkabilecek gıdalardır.

Bebeğe nadir de olsa verilebilecek farklı gıdalar, bebeğin genel beslenme sürecinde yeni gıdalara yabancılık çekmemesini sağlayacaktır. Aynı doğrultuda, süt ile birlikte tahıl ve meyve desteği sunarak da bebeğin beslenmesine fayda sağlanabilir.

C vitamini, bebeklerin tanışması gereken öncelikli vitamin gruplarından biridir. Gün içinde 2-3 kez meyve yiyen bir bebek, kabızlık sorunu da yaşamaz. Bebeğin bağırsak yapısı düzenli bir şekilde gelişir.

Bilindiği üzere sebzelerin üretimi esnasında birçok ilaç kullanılır. Bu açıdan bebeğin yiyeceği sebzeler bir kap dolusu suda bir süre bekletilmeli ve bebeğe de soyarak yedirilmelidir.

Bebekler, belli dönemlerde belli gıdaları temin ederlerse doğru bir beslenme yolunda ilerleyebilirler. Örnek olarak, yumurta sarısı ve taze balık bebeğe 7. ayın ardından verilebilir. 8. aydan itibaren taze balığın yanında bakliyatlar da yer alabilir. Yumurta beyazının ise 1 yaşını dolduran bebeklere verilmesi daha uygundur. 1 yaşını doldurmamış bebeğe hazırlanacak gıdalarda balın ve kepek ekmeğinin yer almaması uygun olacaktır. Meyve takviyesi her ne kadar olumlu sonuç verecek olsa da, turunçgil, muz ve kivi gibi meyveler ancak bebek 6. ayını doldurduktan sonra sunulmalıdır.

Omega 3 açısında zengin ürünler, bebeklerin vücudunda antioksidanların yer almasını sağlayacaktır. Ceviz gibi omega 3 deposu gıdalara öncelik verilmesinde yarar var.

Tüm bu bilgiler ile bebeğin sağlıklı bir beslenme alışkanlığına sahip olmasında önemli katkılar sağlayabilir. Ancak yine de ve kaynağı nereden olursa olsun, bebek beslenmesi konusunda edilinilen bilgilerle yetinilmemeli ve aile hekimlerine başvurulmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir