Uzun Kış Geceleri İçin Beslenme Önerileri

  • 12 yıl ago
  • 2711 Views
  • 0 0
Uzun Kış Geceleri İçin Beslenme Önerileri

Genelde güneşsiz ve kapalı geçen kış aylarında güneşin erken batması sebebi ile karanlık da erken çökmektedir. Soğuk ve uzun geçen kış gecelerinde beslenme alışkanlıklarının düzenlenmemesi ve sağlıksız ürünlerle beslenilmesi hem metabolizma düzeninin bozulmasına, hem de kişinin sağlığının riske atılmasına sebep olmaktadır. Sağlıklı beslenme yalnızca sağlıklı gıdaların tüketilmesinden ibaret değildir. Birçok birey bu konuda bir kavram karmaşası yaşamakta ve sağlıklı beslendiğini düşünerek yüksek kalori veren sağlıklı besin maddelerinden vücut ihtiyacının çok fazlası miktarlarda tüketerek kilo almaktadır.

Dengeli ve düzenli beslenme vücudunuzun metabolizma faaliyetlerinin düzenlenebilmesi için olmazsa olmaz davranış biçimleridir.  Her gün belirli saatlerde gıda tüketilmesi sindirim sisteminin düzenli çalışmasına ve kabızlık gibi sorunların önüne geçilmesine yardımcı olmaktadır. Bu düzenli beslenme faaliyetinde tüketilecek besin maddelerinin doğru seçilmesi ise, dengeli beslenme olanağı tanıyacaktır. Dengeli bir beslenme alışkanlığında meyve, sebze ve hayvansal gıdalar yeterli düzeylerde bir uyum içerisinde tüketilmektedir. Örneğin haftanın en az bir akşam yemeğinde balık ve deniz ürünleri, bir akşamında kırmızı et, bir akşam beyaz et tüketilmeli, geriye kalan dört günün akşam yemeklerinde çeşitli özelliklerdeki sebzeler tüketilmelidir. Haftanın her günü, öğün aralarında acıkarak enerji ihtiyacınızın dışında kalacak besin maddeleri tüketiminin engellenmesi ve vücudun hastalıklara karşı en önemli direnç kaynağı olan vitaminlerin elde edilebilmesi için meyve tüketilmesi son derece önemlidir.

Belirli bir oranda meyve tüketimine yer vermeyen beslenme programlarından mümkün olduğunca kaçınılmalı, eğer illa ki uygulanmaları gerekiyorsa bunun mutlaka bir uzman kontrolünde yapılması gerekmektedir. Birçok sağlıksız diyet programı internet başta olmak üzere çeşitli kaynaklarda yerlerini almakta ve kişiler kontrolsüzce yaptıkları bu diyetlerde beslenme alışkanlıklarını bozarak metabolizmalarını zayıf düşürmektedirler. Bu durum hem hastalıklara zemin hazırlamakta, hem de verilen kiloların, diyet programı bitişinde geri alınmasını kolaylaştırmaktadır.

Uzun kış gecelerinde beslenme faaliyetlerinde özellikle çikolata gibi yüksek enerji içerikli besin maddelerinin tüketilmesinden kaçınılmalıdır. Alkol tüketimi ise kontrollü bir şekilde yapılmalı ve elde edilecek enerji fazlasının beslenme düzeninde yapılacak küçük değişiklikler ile dengelenmesi gerekmektedir. Kış gecelerinde yağlı yemeklerden mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Zengin içerikli sebze yemekleri, kızartmadan ziyade buğulama tarzı et ürünleri gibi küçük damak tadı değişiklikleri bile kişinin fazla kilo almasının önüne geçilebilmesi için atılacak büyük adımlar anlamına gelmektedir. Meyve tüketimi alışkanlıklarında C vitamini yüklü meyvelere ağırlık verilmeli ancak meyve alışkanlığı yalnızca c vitamini depolarından ibaret hale gelmemelidir. Unutmayınız ki, vitaminler vücutta depolanmamakta ve ihtiyaç fazlası boşaltım sistemi ile vücudun dışına atılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir