Gebelikte beslenmeye genel bir bakış atacak olursak, bu dönemin bazı amaçları olduğunu ve edinilecek gıdaların bu amaçlar doğrultusunda alındığını unutmamak gerekir. Sözü edilen …
Birçok açıdan hassas bir dönem olan ve adeta hanımların üstüne titrenilen gebelik döneminde beslenme çok ama çok önemli bir konudur. Kulaktan dolma bilgilerden ziyade, bilimsel gerçeklere dayanan veriler hem annenin hem de bebeğin sağlıklı bir şekilde bu dönemi geçirmelerini sağlayacaktır.
Gebelikte beslenmeye genel bir bakış atacak olursak, bu dönemin bazı amaçları olduğunu ve edinilecek gıdaların bu amaçlar doğrultusunda alındığını unutmamak gerekir. Sözü edilen amaçlar, anne için sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmek ve dünyaya sağlıklı bir bebek dünyaya getirmektir. Bu yazımız, belirttiğimiz amaçlar doğrultusunda gebelikte beslenme nasıl olmalıdır sorusuna kısa cevaplar taşımaktadır.
Öncelikle şunu bilmek gerekir ki, gebelik dönemi beslenmesi, “normal beslenme”nin üzerine “alınması gerekenler” olarak bir cümlede özetlenebilir. Alınması gerekenlerin başındaysa vitaminler gelmektedir. Vitamin denilince de akla meyveler gelir. Meyveler hamile bayanların bol bol tüketmeleri gereken besin grubudur. Meyvelerle birlikte gelecek kalsiyum hem hamile bayana hem de bebeğe çok iyi gecelektir.
Gebelikte en çok tüketilmesi gereken diğer madde ise sudur. Belki de en kolay uygulanabilecek gebelikte beslenme maddelerinden biridir. Basit olduğu kadar da işlevseldir. Bebeğin doğum sırasında yaşayacağı kolaylıktan tutun da hamile bayanın olası kabızlığını engellemek ve bol gıda tüketilecek bu dönemde sindirime yardımcı olmak gibi onlarca yararı vardır.
Alınacak besinlerin anne adayını sıkmaması ve sindirimin kolay olması açısından, öğünler üçten beşe çıkmalı ve her bir öğünde alınan gıda oranı da azaltılmalıdır. Kısacası çok sık ancak az oranda yenilmelidir.
Kahve alışkanlığı olan bayanlar, hamilelik dönemlerinde kahveye ve çaya dikkat etmelidirler. Günde en fazla 1 veya 2 kez içmekten zarar gelmeyebilir. Ancak daha fazla miktarda alınacak çay ve kahve, bebeğin gelişime olumsuz etkilerde bulunacaktır. Bunun yanında uykusuzluk yaşanmasına sebep olabilecek kafein içerikli bu gıdalara kola v.b. ürünler de dahildir.
Hamile bayanın sigara kullanma alışkanlığı varsa, bu alışkanlık günde en fazla 3 veya 4 adet içilecek şekilde düzenlenmelidir. Bu olması gereken en yüksek sınırdır. Mümkünse hiç ama hiç içilmemeli bilhassa alkolden kesinlikli kaçınılmalıdır.
Demir, hamile bayanın bilinçli bir şekilde alması gereken maddelerden biridir. Zira bol demire sahip gıdalar, bebeğin demir azlığından kaynaklı kansızlık gibi bir soruna sahip olmasını engeller. Bebeğin kanındaki alyuvarlar gelişir.
Yeni bir canlı demek protein demektir. Hamile bayan, protein açısından zengin maddeleri, öğünlerine yayarak edinmelidir. Yumurta, et, balık ve kümes hayvanları protein bakımından zengin ürün gruplarıdır.
Ağır yemeklerden, hızlı tüketim (fast food) ürünlerinden ve kızartmalardan kesinlike kaçınmak gerekir. Bu yiyecek türleri kısa zamanda da ve uzun zamanda da; hem anneyi hem de bebeği olumsuz etkileyecek ürünlerdir.
Gebelikte tuz kullanımı, su kullanımı kadar basit ve önemli bir konudur. Hamilelik döneminde gerekecek iyot ihtiyacı iyotlu tuz kullanılarak giderilebilir. Fakat dikkat edilmesi gerekilen nokta, tuz kazanımının oranıdır. Besinlerde zaten belli bir miktarda tuz bulunur ancak hafif iyotlu tuz eklemenizde bir zarar yoktur.
Gebeliliğn hangi döneminde olunursa olunsun, beslenmeye dikkat etmek ya da bir yerden dikkat etmeye başlamak, bebeğin ve anne adayının sağlığına hayatî oranda katkı sağlayacaktır.