Vücudun yaşam özelliklerini sürdürmesi için düzenli olarak alınması gereken gıdalar belli bir anlayışın etrafında şekillenmelidir. Bu anlayış, doğru oranda ve doğru süreçte almaktan geçer…
Vücudun yaşam özelliklerini sürdürmesi için düzenli olarak alınması gereken gıdalar belli bir anlayışın etrafında şekillenmelidir. Bu anlayış, doğru oranda ve doğru süreçte almaktan geçer. Zira edinilen her gıda artık vücudun içine girmiştir ve vücudu etkileme gücüne sahiptir.
Dengeli beslenmek için bazı konulara hassasiyet göstermek gerekir. Hassasiyet kelimesi size çok ince bir düzen üzerinde gerçekleştirilecek ve gramlarla ölçülecek bir beslenme anlayışını çağrıştırmasın. Sadece vücudun doğal yapısına ve yaşam sürecine uygun beslenme alışkanlığını belirlemek için dikkat edilmesi gereken noktaların bir bütünü olarak değerlendiriniz.
Öncelikle amacınız beslenme değeri yüksek, sahip olduğu kalori değeri düşük ürünleri tercih etmek olsun. Bu seçim günlük kalori ihtiyacınız doğrultusunda olursa çok daha isabetli olacaktır. Yemeklerinizde ve öğünlerinizde mümkün olduğunca az yağ kullanın. Kullandığınız yağların da hafif ve bitkisel yağlar olmasına dikkat ediniz.
Kilo alırken ya da kilo verirken önemli olan kısa sürede istenilen rakama ulaşmak olmamalıdır. Önemli olan vücudun doğal değişimi doğrultusunda gerçekleşecek doğru bir süreç belirlemektir. Aksi takdirde telafisi bir hayli yıpratıcı hastalıklar ya da rahatsızlıklarla karşı karşıya gelebilirsiniz.
Beslenme şeklinizi güncel besin piramidi etrafında belirleyiniz. Beslenme piramidinin hiçbir basamağını önemsiz bulmayınız zira dengeli beslenmenin yolu doğru oranda ve geniş yelpazede gıda alımından geçmektedir.
Yemeğinizde kullandığınız ya da edindiğiniz meyveleri titiz bir şekilde ve bol suda yıkamaya gayret gösteriniz. Sebze, meyve ve diğer gıdaların size ulaşma süreçleri boyunca onlarca yerden geçtiklerini unutmayınız.
Öğünlerinizde lifli ve karbonhidrat çeşitliliği yüksek ürünleri tercih etmeye çalışınız. Yemeklerinizde kolesterolü yüksek ve tuzlu gıdaları kullanmaktan kaçınınız.
Uyumadan önce yemek yemekten kaçınınız. Özellikle, uyumadan 4 saat öncesine kadar son öğününüzü yemelisiniz. Diyet programları sporla ve egzersiz hareketleriyle desteklenmelidir. Yapılacak spor aktivitelerinin saat 17 – 19 aralarında olması, zaman seçimi açısından en ideal olanıdır. Bu saatlerde yapılacak sporun ardından alınacak besinlere de dikkat etmek gerekir. Zira spordan sonra alınacak yağlı gıdalar doğrudan vücutta depolanacaktır.
Günlük yemek alışkanlıklarınız 3 ana ve 3 ara öğün üzerine kurulmalıdır. Öğünlerin arasındaki süre kısa ve öğünlerin yoğunlukları da az olmalıdır. Hemen her öğünün sonunda küçük bir meyve parçasının uzun sürede faydası olacaktır.
Yemek seçiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur, olabildiğinde hazır gıdalardan kaçınmak gerekliliğidir. Hazır gıdalar kişinin hemen doymasını sağlar ancak bunu da yoğun bir kalori miktarı da vücuda geçer. Aynı zamanda hızlı gıda hizmeti veren yerlerin çoğunda dondurulmuş ürünler kullanılmaktadır ve bu gıdaların besin değerleri düşüktür. Dolayısıyla yüzden evde hazırlanmış ve besin değeri yüksek yemekler vücut için faydalı olandır.
Son olarak dengeli beslenme, vücut dengesinin korunması demek olduğundan; vücudun su dengesi korunmalıdır. Bu bağlamda gün içinde yaklaşık 2 – 3 litre arası su tüketmek yararlı olacaktır.