Obez ve Obezite

  • 14 yıl ago
  • 9964 Views
  • 0 0

Obezite, genel tanımı itibariyle alınan enerjinin harcanamaması üzerine uzun süreç sonunda aşırı depolanmasıdır. Halk arası şişmanlık olarak da bilinir ve tedavi gerektiren bir durumdur.

Obezite, genel tanımı itibariyle alınan enerjinin harcanamaması üzerine uzun süreç sonunda aşırı depolanmasıdır. Halk arası şişmanlık olarak da bilinir ve tedavi gerektiren bir durumdur.  Obezitenin hastalık olarak görülmesi bir yana, kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere birçok ciddi rahatsızlığa da sebebiyet vermesi gözden kaçırılmaması gereken bir noktadır. Tüm bunların yanında doğrudan ilişkili olduğu hastalıklar da vardır.

Onlarca hastalığın sebeplerinden biri ya da ta kendisi olan obezitenin ortaya çıkmasında net bir neden bulunmamaktadır. Çünkü bu hastalık, birçok etkinin bir araya gelmesiyle kendisini gösterir. Bu etkilerin başında, özellikle teknolojinin gelişmesiyle son yıllarda iyice artan hareketsizlik gelmektedir. Günümüz insanı yeterince egzersiz ve fiziksel aktivite yapmamaktadır. Obezitenin zamanımıza doğru hızla artması bu durumun gözle görünen sebep sonuç ilişkisidir.

Obezite, genetik bir hastalıktan ziyade çevreden kaynaklıdır. Çevresel faktörler de bir ikiden ziyade birçok etmenin bir araya gelmesiyle kendisini gösterir. Bu etmenlerin en etkilileri, yanlış ve aşırı beslenme alışkanlığı, yetersiz fiziksel aktivite, düzensiz sosyal hayat ve sigara kullanımıdır. Bunların yanında daha birçok etki sıralayabiliriz. Kalıtımsal bir hastalık olmamakla birlikte, obezitenin ortaya çıkmasında kimi zaman bebeklik dönemindeki beslenme türü de etkili olmaktadır. Tamamlayıcı besinler konusunda da belirttiğimiz gibi, bazı ek gıdaların erken zamanlarda bebeğe verilmesi, bireyin ilerleyen yaşlarda obez olmasına sebep olabilmektedir.

Obezitenin sebep olduğu hastalıkları sıralayacak olursak, astım, solunum yetersizliği, uyku apnesi, bazı kanser çeşitleri, kalp hastalıkları, damar tıkanıklığı gibi rahatsızlıklardan bahsedebiliriz. Saydığımız bu hastalıkların yanında, obez bireylerde ciddi psikolojik rahatsızlıklar da görülebilir. Bunların yanında obezite, birçok insanın ölümüne ya da hasta yıllar geçirmesine de sebep olmaktadır.

Obezitenin nasıl belirlendiğine gelecek olursak, bu noktada Dünya Sağlık Örgütü’nün kıstasları devreye girmektedir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından verilen bilgilere göre, bireyden elde edilecek yaş, boy, cinsiyet ve kilo bilgilerine göre bir vücut kimya indeksi çıkarılır. Bu indekse göre çıkan sonuç, yine Dünya Sağlık Örgütü’nce saptanan aralıklarla karşılaştırılır ve kişinin durumu belirlenir.

Obez olduğu tıbbî olarak da kesinleşen bireyler, mutlaka uzman bir diyetisyen eşliğinde çalışmalara başlamalıdırlar. Obezitenin ortadan kaldırılması için bazı tedavi yöntemleri geliştirilmiştir: Diyet tedavisi, egzersiz tedavisi, davranış değişikliği tedavisi, farmakolojik tedavi ve cerrahi tedavi en çok kullanılan tedavi yöntemleridir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir