Kış Aylarında Sağlıklı ve Dengeli Beslenmenin Önemi

  • 11 yıl ago
  • 2284 Views
  • 0 0

Kış mevsiminin gelmesiyle beraber soğuk havalardan dolayı hastalanma riskinizde artmaktadır. Yeterli, sağlıklı ve dengeli beslenme, vücut ısısını seyrinde tutmak gibi önlemler sağlığınız açısından faydalı olur. Kışın havaların soğumasıyla beraber beslenme şekillerinde de değişiklik olmakta, genellikle yağlı ve şekerli besinlere olan eğilim artmaktadır. Havlar soğuk oduğundan insanlar dışarıda pek fazla vakit geçirmezler. Genellikle kapalı ortamlar tercih edildiği için fiziksel aktivitelerde, egzersizlerde azalma olur. Vakitlerimiz genellikle bilgisayar başında, televizyon karşısında abur cubur yiyerek hareketsiz bir şekilde geçirdipğimiz için metabolizma dengesi bozulur. vucüt ağırlığımızda istenmeyen değişikikler olur ve bol kilo alırız. Genellikle yaz aylarında dikkat edilmeye başlanan kilo kontrolü kış aylarında yerini boşvermişliğe bırakır. Birçoğumuz kalın giysiler içinde kilolarını saklayabileceğini düşünerek, sağlıklı beslenme alışkanlıkları ve düzenli egzersiz gibi uygulamalardan vazgeçerler.

Kışın soğukta vücut ısısı azaldığından vücudumuz normal ısı düzeyine ulaşmak için fazladan enerjiye ihtiyaç duyar. Bunun sonucu olarak kış aylarında yemek yeme isteğimiz artar ve hareketsizlikle birleşerek kilo almamız kaçınılmaz olur. Kış aylarının vazgeçilmez yiyecekleri olan kuru baklagillere sofrmızda sıkça yer veririz. Baklagiller çok iyi protein kaynakları olduklarından bunları protein değeri düşük olan sebzelerle birlikte tüketmeliyiz. ayrıca kilo kaybına uğramak için günde 45 dakika spor yapmalıyız.

Kış mevsimiyle beraber bazı hastalıklar çoğalır. Grip, soğuk algınlığı, bronşit gibi hastalıklardan korunmak için bol bol A, C, D, E vitaminlerinin bulunduğu turunçgil, havuç, brokoli, kabak, mandalina, yeşil biber, maydonoz, brokoli, gibi meyve ve sebzeleri tüketmelisiniz. Ayrıca taze sıkılmış meyve suları vücudunuzun gribal enfeksiyonlara karşı etkilidir. Bu yüzden meyve sularınızı bekletmeden içiniz.

Kış aylarında güneşin vücudumuza yararlı olan ışınları daha az geldiğinden vücudunuz D vitamininden yoksun kalmaktadır. Bu nedenle içinde D vitamini olan yiyecekler tüketmelisiniz. Kemik ve diş gelişimi için de önemli olan D vitamininin bir diğer kaynağı balıktır.Bu nedenle haftada en az iki defa düzenli balık tüketmelisiniz. Kışın kahve, çay gibi içeceklerin yerine bitki çayları ve C vitmini yönünden zengin olan kuşburnu çayını tercih ediniz. Yumurta, süt, yoğurt, peynir, et grubu gibi yüksek protein içeren gıdaların tüketimine özen gösterin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version