Yeterli ve Dengeli Beslenme

  • 14 yıl ago
  • 3963 Views
  • 0 0
Yeterli ve Dengeli Beslenme

Beslenme sıklığı ve oranı ne şekilde tavsiye edilirse edilsin, bireyin vücudu ve yaşam tarzı, esas alınması gereken nokta olmalıdır. Bu bağlamda, yazıda yer alan bilgi ve …

Yapılan araştırmaların çokluğu ve bilim çalışmalarının hızlı bir şekilde gelişmesi, sağlık konusunda da kendisini göstermektedir. Sağlıklı bir vücudun sürekliliği için dikkat edilmesi gereken noktaların başında gelen beslenmede birçok gelişme ve yeni bilgiler olmasına rağmen, genel geçer kıstasların çoğu günümüzde de geçerliliğini korumaktadır. Tüm bu gelişmeler oladursun, insanoğlunun beslenme konusundaki çabası sabit kalmaya devam ediyor: Yeterli ve dengeli nasıl beslenilir?

Beslenme sıklığı ve oranı ne şekilde tavsiye edilirse edilsin, bireyin vücudu ve yaşam tarzı, esas alınması gereken nokta olmalıdır. Bu bağlamda, yazıda yer alan bilgi ve önerileri kendinizi bilerek yaşamınıza yansıtmanızda fayda vardır.
Yeterli ve dengeli beslenme konusunda atılacak ilk adım, konuyla ilgili yazımızdan da bilebileceğiniz üzere beslenme piramidi konusunda bilgi sahibi olmaktır. Güncel beslenme piramidi, hangi besini neden ve ne oranda almanız gerektiği hususunda size birçok ipucu verecek ve beslenme şeklinizin sizin açınızdan anlamlı kılınmasını da sağlayacaktır.

İnsan hareket halinde bir canlıdır ve bu hareketin temelinde karbonhidratlar yatar. Karbonhidratlar, diğer gruptaki besinlere göre masum gözükebilir. Ancak öğünlere yayılmayan, bir öğüne yüklenilerek alınan karbonhidratlı gıdalar, bireydeki şeker oranının yükselmesine sebep olur. Düzenli alınan karbonhidrat, kan şekerinin de dengede kalmasını sağlayacaktır.

Vücudunun gelişmesi ve yaşam süreci boyunca gerçekleşmesi gereken büyümenin sağlanması denilince akla gelen grup, protein grubudur. Kırmızı etin yoğun alınması gibi olumsuz bilinen durumların dışında, et, tavuk, süt, yumurta ve peynir gibi protein açısından zengin gıdaların sağlanması sürekli gerçekleşmesi gereken beslenme parçalarından biridir.

Yağ ve yağlı gıdalar denilince hemen herkes bir adım geride durma ihtiyacı hisseder. Ancak yağlar, sağladıkları enerji açısında vücuda fayda sağlarlar. Örnek olarak 1 gram protein 4 kalorilik bir enerji ortaya çıkarırken, 1 gram yağ 9 kalorilik bir enerji meydana getirir. Yağlardan bu kadar korkulmasının sebebi ise, yeterli enerji harcanmayan durumlarda yağlar yakılmaz. Çünkü öncelik karbonhidratlardadır ve yakılmayan yağlar vücutta depolanır. Bu depolanma, kolesterolün de etkisiyle aşırı kilo sahibi olmaya ve kalp – damar rahatsızlıklarına sebep olur.

Bazı genel bilgilere de değinecek olursak, gün içinde alınan besinlerin çeşitliliği her zaman bireye fayda sağlayacaktır. Mineral açısından zengin ürünlere yönelmek, vücudun ihtiyacı olan küçük parçaların da tamamlanmasına el verir. Yeterince protein alınmasıyla birlikte, sebze tüketimi de sağlanmalıdır. Bol sebze ve meyve tüketimi bilhassa yaz aylarında vücudun yorulmadan gelişimini sürmesini sağlayacaktır. Yeterli ölçüde ve dengeli öğünlerle beslenmesini sağlayan bireyin, hiçbir şekilde haricî vitaminler kullanmasına gerek yoktur.

Yazının başında da söylediğimiz gibi sağlıklı beslenme, öncelikle boy ve kilo oranının belirlenmesi gibi kişiden kişiye değişen özellikler göz önüne alınarak gerçekleştirilebilir. İmkân olması halinde, bir beslenme uzmanı eşliğinde yeterli ve dengeli beslenme konusunda başlangıç yapmak kişiye büyük bir avantaj sağlayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version