Diyabet Şeker Hastalığı

  • 14 yıl ago
  • 2508 Views
  • 0 0
Kış Aylarında Neden Kilo Alırız?

Şeker hastalığına uygun bir beslenme programı geliştirdikten sonra uygulamaya geçilmesi gereken diğer konu da düzenli olarak spor yapmaktır. Yaşam tarzına ve kişiye özel oranda planlanacak …

Şeker hastalığı, vücudun besin maddelerinin temel yapılarını oluşturan karbonhidrat, yağ ve protein yapılarının bozulmasıyla birlikte, vücudun kilo alması gibi bir gelişim gösteren hastalıktır.

Genellikle 30 yaş ve üstü kesimde görülen şeker hastalığına çocuk yaşta da yakalanma ihtimali vardır. Çocuklarda görülen şeker hastalığı türüne tip 1 diyabet, ergenlerde görülen şeker hastalığına ise tip 2 diyabet adı verilir.

Şeker hastalığı son yılların maalesef popüler hastalıklarından biridir. Bu durum ülkemizde de paralellik göstermektedir. Her 10 kişiden biri günümüzde şeker hastasıdır. Bu durum en büyük nedeni ise, düzensiz beslenme ve hareketsiz yaşamın her geçen gün hayatımızda daha çok yer almasıdır. Konunun dikkat edilmesi gereken diğer kısmı ise, birçok kişinin şeker hastası olduğunu bilmemesidir. Zira şeker, sinsi bir hastalıktır ve siz kişi farkında olmadan vücutta 10 yıla kadar varlığını korumakta ve gelişebilmektedir. Bu durumu gizli şeker hastalığı da denilmektedir.

Şeker hastalığı, teşhis konulara kadar kişiye birçok zarar verebilir. Bu zararlar genellikle gözlerde, sinirlerde ve kalpte yoğunluk gösterir. Düzenli kontrol bu açıdan bir hayli önem arz etmektedir. Özellikle de ailesinde şeker hastalığına sahip kişilerin olması gibi bir durum varsa, en kısa sürede aç ve tok kan testi yapmakta ciddi önem vardır. Hamilelik durumu olan kişiler ise kesinlikle bu testi yaptırmalı ve olası bir hastalık hakkında zaman kaybetmeden bilgi sahibi olmalıdır.

Çeşitli yöntemlerin ardından kişide şeker hastalığı belirlenmişse, kişi yaşam tarzında bazı noktalarda değişikliğe gitmelidir. Öncelikle amaç, şeker hastalığının gösterdiği gelişimin önünü kesmektir. Bu doğrultuda ilk yapılması gereken hastalık hakkında bilgi sahibi olmaya çalışmaktır. Zira şeker hastalığı ile ilgili bilgisi olan hastaların diğer hastalara göre kendilerine daha iyi baktıkları ve hastalıktan ciddi oranda az etkilendikleri gözlemlenmiştir. Hastalıkla ilgili yeterince bilgi sahibi olduktan sonra kişi, beslenme tarzında değişikliğe gitmelidir. Bir beslenme uzmanı eşliğinde şeker hastalığı ve kişinin yaşam tarzını dikkate alacak beslenme programı son derece faydalı olacaktır.

Şeker hastalığına uygun bir beslenme programı geliştirdikten sonra uygulamaya geçilmesi gereken diğer konu da düzenli olarak spor yapmaktır. Yaşam tarzına ve kişiye özel oranda planlanacak egzersiz hareketleri, bilinçli sporla birlikte zindelik de getirecektir.

Uzman doktorlar tarafından kişiye özel olarak belirlenecek kan şekeri oranı, kişinin dikkat etmesi ve ulaşması gereken oran olmalıdır. Bu doğrultuda beslenme düzeni ve alışkanlıkları yenilenmelidir. Kişinin hedefi bu oranı yakalamak olmalıdır.

Şeker hastası olmak bu durumu stres sebebi yapmanızı gerektirmez. Aksine, kendinizi bilerek ve buna uygun şekilde yaşayarak bu hastalıktan çok oranda etkilenmenizi sağlayabilirsiniz. Düzenli beslenin, egzersiz yapın ve kesinlikle bu hastalığa canınızı sıkmayın yeter.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir