Sağlıklı Diyet Yapmanın Yolları

  • 14 yıl ago
  • 2295 Views
  • 0 0

Sağlık bir şekilde diyet yapıp istenilen kilo seviyesine ulaşmak için öncelikle yapılacak diyetin kişiye özel olması gerektiğinin bilinmesi gerekir. Her bünye farklıdır ve her bünyenin …

Sağlıklı diyet yapmanın yollarından bahsetmeden önce sağlıklı diyet yapmanın yani sağlıklı bir şekilde zayıflamanın ne demek olduğundan bahsetmek gerekir. Zira halk arasında doğru kabul edilen birçok yanlış bilgi kulaktan kulağa geçmektedir.

Sağlık bir şekilde diyet yapıp istenilen kilo seviyesine ulaşmak için öncelikle yapılacak diyetin kişiye özel olması gerektiğinin bilinmesi gerekir. Her bünye farklıdır ve her bünyenin gün içindeki ihtiyacı da farklı olacaktır. Bu anlamda, bir kişiye yeterli gelecek beslenme içeriği ve şekli bir başka kişiye yeterli ya da aşırı gelebilir. Dolayısıyla yapılan diyetin uyumsuz olması halinde kişiye sadece daha da zarar verecektir.

Diyet yapmanın ve zayıflamanın beden açısından anlamı, vücutta bulunan yağ depolarının azaltılması yönünde bir çalışma yapılmasıdır. Vücut yağ depolarının istenen düzeye indirilmesi içinse kişiye özel kalori çizelgesi ve egzersiz programı düzenlenmesi gereklidir. Aksi halde gerçekleşen kilo kaybı vücudun yağ depolarından değil, kas kütlesinden ve sıvı bölgelerden meydana gelecektir.

Anlattığımız üzere sağlıklı diyet yapmanın yolu kişiye özel bir şekilde beslenme uzmanları tarafından hazırlanan programlar çerçevesinde gerçekleşmelidir. Ancak bunun yanında, hemen herkes için doğru kabul edilebilecek yöntemler de bulunmaktadır. Yemek yerken içilen su, kişinin kendisini tok hissettireceğinden aşırı yemek yenmesinin önüne geçer. Lif yönünden güçlü yiyeceklerin öğünlerde bulunması da tokluk hissisinin süresini uzatacaktır.

Sağlıklı bir şekilde diyet yapıp zayıflamak için gün içinde gerçekleşecek öğünler küçük parçalara bölünmelidir. İdeal olarak 6 öğün, kişinin bünyesine yüklenmeden ve kilo almadan beslenmesini sağlamaktadır. Bu 6 öğün arasında, içerik açısında en hafif olması gereken öğün akşam öğünü olmalıdır. Hareketin azalmasıyla birlikte vücutta depolanacak kalorilerin oranı artacağı için en hafif öğün, uyumadan en az 4 saat önce alınması gereken akşam öğünü olmalıdır.

Beslenme uzmanının da paralel bir şekilde hazırlayacağı programda da görüleceği üzere, sağlık bir diyet orantılı diyet demektir. Orantıdan kastımız ise, protein, yağ, karbonhidrat, vitamin ve mineral açısından dengeli bir beslenme şeklidir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken ise, hangi türün hangi öğünlerde alınması gerektiğidir. Örneğin, protein açısından zengin besinler mümkünse öğlen menüsünde yer almalıdır. Yoğurt ve meyve gibi besin türleri ise hemen her öğünün bir parçası olarak yerlerini almalıdırlar.

Bahsettiğimiz beslenme yöntemleri, beslenme uzmanları eşliğinde kesin olarak şekillenecektir. Bunun yanında mutlaka ve mutlaka vücudun yapısına uygun bir egzersiz programı da hayatın bir parçası olarak yerini almalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir