Beslenmede Vitaminler

  • 14 yıl ago
  • 12109 Views
  • 0 0
Ramazan Ayı’nda sağlıklı iftar sofraları nasıl olmalıdır?

Vitaminler, vücudun enzim mekanizmasında ciddi bir görev üstlenen ve metabolizmanın yaşamsal faaliyetlerine yardımcı olan çeşitli organik bileşenlerdir.

Vitaminler, vücudun enzim mekanizmasında ciddi bir görev üstlenen ve metabolizmanın yaşamsal faaliyetlerine yardımcı olan çeşitli organik bileşenlerdir. Vitaminlerin temel amaçları, vücudun meydana gelen biyokimyasal tepkileri düzene sokmaktır. Vitaminler vücudun kendi kendine sentezlemesiyle oluşmaz. Bu sebeple insan vücudu vitaminleri besinler sayesinde kendisine kazandırır. Bunun yanında vitaminler kalori içermezler.

Kişinin yeterince vitamin sahibi olabilmesi için kesinlikle düzenli beslenme alışkanlığına sahip olması gerekir. Doğru oranda ve zaman aralığında gerçekleşen beslenme düzeni, kişinin vitamin edinimi konusunda da faydasına olacaktır. Bu durumun yanında, beslenme piramidi baz alınarak geniş bir yelpazeden gıda seçimleri yapmak vitamin çeşitliliğini de arttıracaktır. Bu tür konularda gösterilecek ufak bir özen, kişinin vitamin açısından güçlü bir bünyeye sahip olması açısından kayda değer bir adımdır.

Vitaminleri biraz daha yakından tanımak için, onların temel olarak erişme şekillerine göre sınıflandırıldıklarından bahsedebiliriz. A, D, E ve K vitaminleri karaciğerde depolanırlar ve yağda erime özelliğine sahiptirler. Bu vitaminlerin aşırı miktarda alınması toksin etkisi meydana getirir. B ve C vitaminlerinin suda erime özellikleri vardır. Hemen her gün dışarıdan alınması gereken B ve C vitaminlerini vücut depolamaz. Günlük olarak kazanılması gereken bu vitaminlerin olması gerekenden fazla alınması halinde böbrekler fazla miktarı dışarı atarlar. Vitaminler çalışma prensipleri açısından minerallerle birlikte çalışırlar. Dolayısıyla vitamin kazanımı sırasında mineraller de vücuda sağlanmalıdır.

Alınan vitaminlerin kalitesi, o gıdanın besin değeriyle doğru orantılıdır. Son yıllarda yetiştirilen meyve ve sebzelerin olması gerekenden fazla işlem görmesi, aşırı ısıya ve ışığa maruz kalmaları onların besin değerlerini düşürmektedir. Gıdaların seçimi sırasında olabildiğinden doğrudan satışa sunulan ürünleri seçmekte ve doğru mevsimde doğru besini almakta fayda vardır.

Gıdaların yemeğe hazır hale getirilmesi amacıyla gerçekleştirilen pişirme işlemi de kazanılan vitamin oranını doğrudan etkilemektedir. Zira gereğinden fazla gerçekleştirilen pişirme işlemi besinde bulunan vitamin miktarını ciddi oranda azaltmaktadır. Dolayısıyla gıdaların mümkün olduğunca çiğ bir şekilde yenmesi, sahip olduğu vitamin miktarından en üst düzeyde yararlanılması noktasında önem arz etmektedir.

Vitamin edinilmesi açısından bilinmesi gereken önemli bir nokta da, insanın gereksinim duyduğu tüm vitaminleri doğal yollardan kazanabilme imkânı olduğudur. Gün içinde geniş ürün gruplarına dayanan dengeli beslenme ile ihtiyaç duyulan tüm vitaminlere sahip olunabilir. Ancak şu durumu da göz ardı etmemek gerekir ki, değişen ve hızlanan yaşam koşulları doğal yollardan vitamin edinilmesini güçleştirmektedir. Bu noktada kişi, dışardan vitamin takviyesi yapma ihtiyacı duymaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version