Vitaminler vücudumuz için gereklidir ve besinlerle alınmadığında metabolizmamızda bozukluklara yol açar. Sağlıklı bir gelişim için gerekli olan vitaminler, sindirim sistemimizin düzgün çalışmasını ve bağışıklık sistemimizin güçlenmesini sağlar. Vücudumuz için gerekli olan vitaminlerden birisi de A vitamini olarak bilinmektedir ve bu vitamin grubu yağda eriyen gruptandır.
Hangi Besinlerde Bulunur Ve Yararları
Doğada iki şekilde oluşan A vitamini iki çeşittir ve biri karotendir. Karoten hayvansan ve bitkisel gıdalarda bulunur. Diğer bir çeşidi retinol ise sadece hayvansal gıdalarda bulunmaktadır. Bu vitamin yumurta sarısında, sütte, morina ve ton balıklarının karaciğer yağında, tereyağında ve peynirde bulunur. Karoten cinsi ise havuç, biber, brokoli, kabak, yeşil ve sarı sebzelerde bolca bulunur. Göz sağlığı için oldukça önem taşıyan bu vitamin, göz bozukluklarının tedavisine yardımcı olur. Ayrıca düzenli olarak bu vitaminin alınması yaşlılık devresindeki göz bozukluklarını önlüyor. Yüzünüzde sivilce oluşumunu önler ve cildinizi besler. Diş ve kemiklerin gelişiminde önemli rol oynar. Bağışıklık sisteminizi kuvvetlendiren A vitamini, deri sağlığınızı korur. Sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir ve mide ülserini tedavi eder. Damar sertliği kanser ve kataraktı önler. Vücutta yaşanacak enfeksiyonlara karşı vücudun doğal dengesini koruyan bu vitamin, vücudun savunma sistemini güçlendirir.
Her vitaminin fazlasının vücuda zarar verdiğini hemen hepimiz ve A vitamini de dozunda kullanılmadığında vücuda zarar verecektir. Özellikle hamile kalmak isteyen kadınların ve gebelerin, karaciğerden ve vitamin haplarından uzak durması gerekmektedir. Yüksek dozda kullanımlar durumunda dudak çatlamaları, eklem ağrıları, kusma, bulantı iştahsızlık, baş ağrıları, karaciğer sorunları, saç dökülmesi, saç kuruluğu ve riskli doğuma neden olmaktadır. Ayak tabanları ve avuç içinde cilt kavun içi rengine döner. Çocuklarda 300 bin retinol zehirlenmelere yol açarken, büyüklerde ise bu değer 100 bin retinoldür ve bu vitaminin aylarca vücuda alınmasıyla bu değerler oluşur. Kadınlarda önerilen günlük doz 800 retinol, erkeklerde ise 1000 retinol civarındadır. Bu değerlerin fazlası vücuda ve bazı organlara zarar vermektedir.
Eksikliği Durumunda Neler Olur?
Vücut A vitamini yokluğu hissettiğinde karaciğerde toplanan depoyu kullanmaya başlar ve dolayısıyla da bu eksiklik hemen hissedilemez. Eksik alımı durumunda gözdeki kornea zarar görür ve gece körlüğü oluşur. Gözaltında lekelenmelere yol açtığı gibi, yüzdeki sivilcelerde artışlar yaşanır. Diş eti problemleri yaşanırken, kemiklerde ve dişlerde deformiteler oluşur. Bağışıklık sistemi çöküntüye uğrar ve vücut hastalıklara karşı direncini yitirir.
A Vitamini İçeren Besinler Nasıl Korunur?
A vitamini içeren yiyecekler ısıya, asitli maddelere ve oksidasyona duyarlıdır ve bu besinler karanlık ve serin bir ortamda metalden uzak bir şekilde saklanmalıdır. Isıya dayanıklı olan bu besin maddeleri fazla ısı sonucunda vitamin değerinden bir şey kaybetmeyecektir. Bu vitamini doğal yollardan vücuda alabilmek en sağlıklı olanıdır. Ancak yeterli beslenememe durumunda bazı rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Bu durumda bir uzman doktor yardımıyla vitamin alımına başlanması gerekmektedir.