Kış aylarının gelmesi fazla kilo problemi olan bireyler için adeta bir kâbusu andırmaktadır. Yaz aylarında yoğun terleme, bol sıvı tüketimi ve daha hareketli bir yaşantı biçimi gibi sebepler sayesinde fazla kiloların büyük bir kısmı verilebilmektedir. Yaza göre daha hareketsiz ve monoton geçmekte olan kış aylarının gelmesi ile birlikte, fazla kilolarımız da yavaş yavaş hayatımıza dâhil olmaya başlarlar.
Kış aylarında kilo almanın temel sebepleri hareketsizlik ve sağlıklı beslenme yapılmamasıdır. Kışla birlikte soğuyan havalar grip gibi hastalıklara da zemin hazırlamaktadır. Bu hastalıklara karşı çok fazla yemek yiyerek önlem almaya çalışan hatalı bireyler olduğu gibi, bu fazla beslenme davranışı nedeniyle kişilerde kilo alma problemi başlamaktadır. Her bireyin yaşı ve boy – kilo dengesi doğrultusunda günlük olarak alması gereken enerji ihtiyacı miktar olarak bellidir. Her yiyecekte belirli miktarda kalori bulunmaktadır. Bu enerji verme özelliğinin yanı sıra sebze, meyve ve hayvansal besinlerde vücut fonksiyonlarının düzenlenmesi ve devamlılığının sağlanması için gerekli maddeler de bulunmaktadır.
Kış aylarında hava şartları nedeni ile kişiler daha çok evde oturarak hareketsiz kalmakta, bu da zaman içerisinde metabolizma faaliyetlerinin yavaşlamasına sebep olmakta ve ortaya çıkan enerji fazlası da yağ ve protein gibi enerji birimlerine dönüşerek vücutta depolanmaktadır. Kışın kilo almamak için öncelikle düzenli beslenme alışkanlığı edinilmelidir. Her gün belirli saatlerde gıda tüketilmesi, sıvı ihtiyacının tam anlamıyla karşılanması, tüketilen gıdalardan alınacak kalori miktarının, günlük kalori ihtiyacımızı geçmemesi ve çeşitli yiyeceklerin dengeli bir şekilde tüketilerek, vücudun ihtiyaçlarının karşılanabilmesi düzenli beslenme için olmazsa olmaz öğelerdir.
Kış aylarında özellikle besin değeri düşük gıdaların tüketilmesi önerilmektedir. Besin değeri yüksek yağlı yiyecekler, aşırı eneri üretimine sebep olmakta ve spor faaliyetleri ile bu fazla enerji kullanılarak tüketilmediği zaman, vücutta depolanarak kişinin kilo almasına sebep olmaktadır. Kış diyeti adı altında birçok kaynakta sunulmakta olan diyet programları, her bünye için uygun değildir. Bazı diyet programlarında meyve ve sebze tüketimi konusunda ciddi kısıtlamalar söz konusudur ki, bu kısıtlamalar nedeni ile metabolizmanın savunma sistemlerinin ihtiyaçları yeterince karşılanamamaktadır. Bu noktada az yemek ile dengeli beslenmek birbirine karıştırılmamalıdır. Dengeli beslenmek ve düzenli beslenmek konularında, mutlaka bir uzmana danışılmalı ve vücudunuzun ihtiyaçları doğrultusunda beslenme alışkanlıkları düzene sokulmalıdır. Kış aylarında düzenli olarak spor aktiviteleri yapılması fazla kilo alınmasının önüne geçilebilmesi adına son derece önemlidir.